• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Hoe ziet een gezond slaapschema eruit voor elke kinderleeftijd?

Een goede nachtrust is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Slaap helpt niet alleen bij lichamelijk herstel, maar ook bij het leren en onthouden van nieuwe dingen. Elk kind heeft echter verschillende slaapbehoeften, afhankelijk van hun leeftijd. In dit artikel bespreken we wat een gezond slaapschema is voor verschillende leeftijden, van baby’s tot tieners. Daarnaast geven we ook praktische tips om ervoor te zorgen dat kinderen de slaap krijgen die ze nodig hebben.

Baby’s (0-12 maanden)

Pasgeboren baby’s hebben veel slaap nodig, gemiddeld 14-18 uur per dag. Deze slaap is verdeeld over meerdere dutjes gedurende de dag en nacht. Na ongeveer drie maanden ontwikkelen baby’s een meer voorspelbaar slaappatroon, met langere slaapperioden ’s nachts en kortere dutjes overdag. Rond zes maanden slapen veel baby’s ’s nachts door, hoewel dit per kind kan verschillen. Een vast slaapritueel, zoals een warm bad en een verhaaltje, kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust.

Peuters (1-3 jaar)

Peuters hebben gemiddeld 12-14 uur slaap per dag nodig, inclusief een middagslaapje van 1-2 uur. Het is belangrijk om regelmaat te hebben in bedtijden. Het vermijden van schermtijd vlak voor het slapengaan helpt ook, omdat het de productie van melatonine, het slaaphormoon, kan verstoren. Ook is het belangrijk dat peuters in een peuterbed slapen die niet te groot, maar zeker niet te klein is. Een slaappatroon creëer je in de peuterfase, waardoor een goed peuterbed een must is.

Kleuters (3-5 jaar)

Kleuters slapen meestal 10-13 uur per nacht. In deze fase is een middagslaapje vaak niet meer nodig, maar een rustige periode overdag kan helpen om overprikkeling te voorkomen. Consistentie blijft belangrijk: een vaste bedtijd en een kalmerend avondritueel dragen bij aan een stabiel slaappatroon. Het is ook goed om fysieke activiteiten te stimuleren, omdat dit helpt om ’s avonds gemakkelijker in slaap te vallen.

Basisschoolkinderen (6-12 jaar)

Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben ongeveer 9-12 uur slaap per nacht nodig. School, huiswerk en buitenschoolse activiteiten kunnen een druk schema creëren, waardoor het belangrijk is om slaap als prioriteit te beschouwen. Regelmatige lichaamsbeweging en beperkte schermtijd in de avonduren dragen bij aan een gezonde slaaproutine. Daarnaast kan het helpen om een vaste tijd voor het naar bed gaan en opstaan aan te houden, zelfs in het weekend.

Tieners (13-18 jaar)

Tieners hebben nog steeds 8-9 uur slaap per nacht nodig, hoewel veel tieners hier niet aan toekomen door vroege schooltijden en sociale activiteiten. Het is belangrijk om te zorgen voor een slaapvriendelijke omgeving: een donkere, koele kamer zonder afleidingen zoals smartphones en laptops. Een vast slaap-waakritme, zelfs in het weekend, helpt om de biologische klok stabiel te houden. Ook kunnen tieners baat hebben bij een ontspanningsroutine voor het slapengaan, zoals lezen of luisteren naar rustige muziek.

Tips voor een gezond slaapschema

  1. Consistentie: Houd vaste bed- en opstaatijden aan, ook in het weekend.
  2. Rituelen: Creëer een rustgevend bedtijdritueel om het lichaam voor te bereiden op de nacht.
  3. Omgeving: Zorg voor een donkere, stille en koele slaapomgeving.
  4. Schermtijd: Beperk het gebruik van schermen voor het slapengaan om de aanmaak van melatonine niet te verstoren.
  5. Lichaamsbeweging: Regelmatige fysieke activiteit helpt bij een betere nachtrust, maar vermijd intensieve inspanning vlak voor het slapengaan.

Een gezond slaapschema is erg belangrijk voor de groei en gezondheid van kinderen. Door te zorgen dat kinderen genoeg slaap krijgen en een vaste, rustgevende routine te volgen, kunnen ouders helpen bij de optimale ontwikkeling van hun kind. Goede slaapgewoonten, die al op jonge leeftijd worden aangeleerd, kunnen hun hele leven van pas komen. Een goed slaapschema wordt onder andere gecreëerd door de juiste kinderspullen. Van Asten heeft een groot assortiment aan producten voor in de kinderkamer om slaap te bevorderen.

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: