• Home
  • /
  • Voeding
  • /
  • Hoeveel gram Eiwit zit er in een Banaan?

Bananen zijn een van de meest populaire fruitsoorten die er zijn. Of je nu een smoothie maakt, een banaan eet of een gebakken banaan maakt, bananen zijn een vaste waarde in veel diëten. Maar hoeveel voedingsstoffen en eiwitten zitten er in 1 banaan? Laten we dat eens goed bekijken, zodat jij deze waardes kan meenemen voor je dieet. 

Voedingswaarde van 1 banaan

Voordat we kijken naar de hoeveelheid eiwitten, is het goed om te weten wat de algehele voedingswaarde is van 1 banaan (165 gram).

  • Calorieën: 152 kcal
  • Vetten: 0,5 gram
  • Koolhydraten: 33 gram

Uit de voedingswaarde van 1 banaan blijkt dat deze vrucht een voedzame keuze is met verschillende voordelen. Met 152 calorieën is een banaan een energierijk tussendoortje, ideaal voor een snelle boost. Het vetgehalte is laag, slechts 0,5 gram, wat betekent dat bananen passen in een vetarm dieet. Het koolhydraatgehalte is hoog, 33 gram, waardoor bananen een uitstekende bron van snelle energie zijn, perfect voor sporters of als opkikker tijdens een drukke dag. De koolhydraten bestaan voornamelijk uit natuurlijke suikers en vezels, die bijdragen aan een langzame en stabiele afgifte van energie. Bovendien bevatten bananen belangrijke voedingsstoffen zoals kalium, vitamine C en B6, die bijdragen aan een goede gezondheid.

Hoeveel gram eiwit zit er in 1 banaan?

Laten we nu specifiek kijken naar de eiwitten. Eiwitten zijn erg belangrijk voor ons lichaam. Ze helpen bij de opbouw van spieren, het herstellen van weefsel en het aanmaken van enzymen en hormonen. In een enkele banaan van om en nabij 165 gram zit ongeveer 1,8 gram eiwit

We kunnen concluderen dat bananen relatief weinig eiwitten bevatten. Dit betekent dat, hoewel bananen een gezonde aanvulling zijn op een uitgebalanceerd dieet, ze niet significant bijdragen aan de dagelijkse eiwitbehoefte. Voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen, kunnen bananen beter gecombineerd worden met andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals noten, yoghurt of een proteïneshake. Dit maakt bananen een veelzijdig voedingsmiddel, ideaal voor een snelle snack of als toevoeging aan een maaltijd, maar niet als primaire bron van eiwitten.

Ook benieuwd hoeveel eiwitten er in andere maaltijden zitten? Bekijk dan snel deze artikelen:

Bananen en een gezonde levensstijl

Bananen passen uitstekend in een gezonde levensstijl door hun rijke voedingsprofiel en veelzijdigheid. Ze zijn een uitstekende bron van vitaminen en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B6, en kalium. Kalium helpt bij het reguleren van de bloeddruk en ondersteunt de spier- en zenuwfunctie, wat goede is voor het verbeteren van de gezondheid.

Bananen bevatten ook voedingsvezels, zoals pectine, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een verzadigd gevoel kunnen bevorderen, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. Hun natuurlijke suikers leveren snelle energie, wat ze tot een ideale snack maakt voor sporters of als opkikker tijdens de dag. 

bananen-voeddingswaarde

Conclusie

Dus, hoeveel eiwitten zit er in 1 grote banaan van 165 gram? In 1 banaan zit ongeveer 1,8 gram eiwit. In vergelijking met andere voedingsbronnen bevatten bananen een lage hoeveelheid eiwitten. Voor mensen die hun eiwitinname willen verhogen, zullen andere eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vlees, vis, zuivelproducten, noten, en peulvruchten beter zijn. Bananen kunnen echter een gezonde en smakelijke aanvulling zijn op een dieet dat rijk is aan eiwitten en andere essentiële voedingsstoffen

Hopelijk heb je nu een duidelijk beeld van de voedingswaarde van een hoeveel gram eiwit er in een banaan zit. Blijf ons volgen op ProHealth.nl voor meer tips en advies over een gezonde levensstijl!

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: