Een team dat soepel samenwerkt, doelen overtreft en telkens weer indruk maakt. Dat wil elke leider toch? Het is een gegeven dat een coherent en proactief team de sleutel is tot succes, maar in de praktijk komen die beloften helaas niet altijd even goed tot hun recht. Goede leiders weten hiermee om te gaan, met slimme strategieën en een diepgaand begrip van wat hun team nodig heeft. De één blijkt toch niet zo betrouwbaar als aanvankelijk werd beweerd, en de ander heeft moeite om de juiste motivatie te vinden. Maar een goede leider weet hiermee om te gaan, eentje die diepgaand begrip heeft van wat hun team nodig heeft voor persoonlijk en teamsucces. Hier zijn 3 geheimen die voor dit soort leiders aan de orde van de dag zijn:
1. Creëer een cultuur van vertrouwen
Vertrouwen is de fundering van wat een succesvol team constitueert. Met teamleden die in elkaar vertrouwen, ideeën durven te delen, fouten toe te geven en risico’s te nemen, wordt werken niet alleen productiever maar ook leuker. Die basis leidt vervolgens tot innovatie en groei. Maar hoe bouw je dit vertrouwen op?
Over algemeen draait het allemaal hierom: Toon zelf het gedrag dat je van je team verwacht, zoals eerlijkheid, integriteit en betrouwbaarheid.
Ga open en eerlijke communicatie niet uit de weg. Moedig teamleden aan om transparant te zijn over hun werk en uitdagingen. Organiseer regelmatig teambijeenkomsten waar iedereen zijn of haar zegje kan doen. En niet onbelangrijk, geef zelf het goede voorbeeld. Als leider moet je laten zien dat je je team vertrouwt en dat je hun mening waardeert. Dit betekent ook dat je consistent bent in je acties en dat je beloftes nakomt. Door regelmatig feedbacksessies te houden, kun je een cultuur van wederzijds vertrouwen en respect opbouwen. Het resultaat? Een hechte groep die klaar is om samen grote hoogten te bereiken.
2. Stimuleer continue ontwikkeling
Een team dat blijft leren en groeien, blijft presteren. Hoog presterende teams begrijpen dat stilstaan achteruitgaan is. Je wilt er dus voor zorgen dat je team de kans krijgt en grijpt om nieuwe vaardigheden te leren en kennis op te doen.
Denk aan trainingen, workshops of tijd voor zelfstudie. Naast de vakkennis wil je er ook zeker van zijn dat je team continu hun soft skills op de proef stellen, waaronder communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen.
Een geweldige manier om dit te doen is door een healthcheck van Lifeguard op team en/of op organisatieniveau. Hier wordt bewust aandacht besteed aan bewust werken aan persoonlijke vitaliteit. Ga voor meer informatie naar https://lifeguard.nl/.
3. Omgaan met weerstand
Weerstand binnen een team is onvermijdelijk. Maar het is de manier waarop je ermee omgaat die bepaalt of het je team verzwakt of sterker maakt. Weerstand kan met verschillende dingen te maken hebben, zoals angst voor verandering, misverstanden of een gebrek aan vertrouwen. Je wilt dus ieder geval zeker zijn dat je:
- Actief luistert: Geef je teamleden de ruimte om hun zorgen te uiten en neem deze serieus.
- Transparant ben: Leg duidelijk uit waarom veranderingen nodig zijn en hoe ze iedereen ten goede komen.
Het team betrekt: Laat je team meedenken en beslissen over veranderingen, zodat ze zich betrokken en gehoord voelen.