• Home
  • /
  • Medisch
  • /
  • Dit wil je weten over aanvullende zorgverzekeringen

Bij het afsluiten van een zorgverzekering komt nogal wat kijken. Het begint natuurlijk bij het vergelijken, wat een behoorlijke klus kan zijn. Daarbij moet je niet alleen verschillende verzekeraars vergelijken, maar je moet ook bedenken welke aanvullende pakketten voor jou handig zouden kunnen zijn. Over die aanvullende pakketten gaan we je wat meer vertellen in dit artikel. Handige informatie voor als je gaat overstappen aan het einde van dit jaar!

Geen eigen risico

Wat je misschien niet wist, is dat er in principe geen eigen risico geldt voor zorg die onder de dekking van een aanvullend pakket valt. Bij zorg die vanuit de basisverzekering vergoed wordt, betaal je natuurlijk eerst een eigen risico, voordat je een vergoeding kunt krijgen. Bij aanvullende zorg is dat dus niet het geval. Ook niet voor kosten die je maakt bij de tandarts.

Wachttijd

Bij bepaalde verzekeringen wordt er gewerkt met een zogenaamde wachttijd. Dat is de periode na het afsluiten van een verzekering waarin je nog geen aanspraak kunt maken op de dekking. Net als het eigen risico geldt ook de wachttijd niet bij aanvullende zorg. Tenminste, bijna niet. Een uitzondering op de regel is namelijk orthodontie. Daarvoor kun je vaak alleen een vergoeding krijgen als je er tenminste een jaar voor verzekerd bent.

Waarom werken verzekeraars met een wachttijd? Dat doen ze om de premie van de zorgverzekering betaalbaar te houden. Als iedereen alleen een verzekering zou afsluiten wanneer hij die nodig heeft, dan moeten verzekeraars meer geld uitbetalen aan vergoedingen dan ze verdienen aan premies. De premies zouden als gevolg daarvan flink stijgen. Hoewel de wachttijd dus klinkt als iets negatiefs, is het wel goed dat het er is.

Kinderen

Als je kinderen hebt, dan vraag je je misschien af hoe je ze verzekert voor aanvullende zorg. Tot hun achttiende hoeven ze tenslotte nog geen eigen zorgverzekering af te sluiten. Voor kinderen werkt de aanvullende zorgverzekering eigenlijk heel simpel. Omdat kinderen meeverzekerd zijn met de polis van hun ouders, geldt voor kinderen het hoogste aanvullende pakket van de twee ouders. Als een van de twee ouders dus veel aanvullende dekkingen heeft afgesloten, dan gelden deze ook voor de kinderen. 

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk iets meer over de zorgverzekering en de aanvullende pakketten die je hiervoor kunt afsluiten. Dat maakt het overstappen aan het einde van het jaar misschien een iets minder vervelend karwei. Alvast succes!

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: