• Home
  • /
  • Sport
  • /
  • De meest voorkomende sportblessures (en hoe je ze kunt voorkomen)

Sporten is een fantastische manier om fit en gezond te blijven, maar soms kan het ook leiden tot blessures. Of je nu een professionele atleet bent of alleen in je vrije tijd sport, het is belangrijk om te weten hoe je op een veilige manier fit kunt blijven. Om je hiermee te helpen, bespreken we in dit artikel de top vijf meest voorkomende sportblessures en geven we tips om ze te voorkomen.

1. Verstuiking van de enkel

Een verstuikte enkel is een van de meest voorkomende sportblessures, vooral bij sporten zoals basketbal, voetbal en volleybal. Het treedt op wanneer de banden en pezen rond de enkel plotseling worden uitgerekt of gescheurd. Symptomen van deze blessure zijn pijn, zwelling en moeite met lopen. Om een verstuikte enkel te voorkomen, is het belangrijk om je enkels te versterken met specifieke enkeloefeningen en altijd goed passende schoenen te dragen die voldoende ondersteuning bieden.

2. Hamstringblessure

Een hamstringblessure is een veelvoorkomend probleem bij sporten waarbij vaak explosieve bewegingen voorkomen, zoals bij sprinten en springen. Deze blessure wordt vaak opgelopen wanneer de spieren aan de achterkant van je bovenbeen te ver worden uitgerekt of scheuren. Veel voorkomende symptomen zijn pijn, gevoeligheid en zwakte in het been. Om te zorgen dat je geen hamstringblessures oploopt, is het belangrijk om altijd goed op te warmen voor het sporten en je hamstrings regelmatig te trainen. 

3. Knieblessures

Knieblessures komen vaak voor bij sporten met veel draaibewegingen en plotselinge richtingsveranderingen, zoals voetbal, tennis en skiën. Veel voorkomende knieblessures zijn een gescheurde meniscus, een gekneusde knieschijf en een gescheurde voorste kruisband. De symptomen kunnen variëren, maar vaak merk je pijn, zwelling en instabiliteit in het kniegebied. Om knieblessures te voorkomen, is het belangrijk om je spieren rondom je knie te versterken, vooral de quadriceps en hamstrings. Het dragen van een kniebrace kan ook helpen om je knieën te ondersteunen en het risico op blessures te verminderen.

4. Slijmbeursontsteking van de schouder

Een slijmbeursontsteking van de schouder, ook wel ‘swimmer’s shoulder’ genoemd, is een veelvoorkomende blessure bij sporten die herhaalde bewegingen boven het hoofd vereisen, zoals zwemmen en tennis. Het treedt op wanneer de slijmbeurs in de schouder geïrriteerd en ontstoken raakt. Deze blessure kenmerkt zich door pijn, zwelling en beperkte beweging in de schouder. Als je nooit te maken wilt krijgen met deze blessure, is het belangrijk om je schouders regelmatig te trainen en de trainingsintensiteit geleidelijk op te bouwen.

5. Stressfractuur

Stressfracturen zijn kleine scheurtjes in de botten die vaak voorkomen bij duursporters, zoals hardlopers en wandelaars. Ze treden meestal op in de benen en voeten en worden veroorzaakt door herhaalde belasting op het bot. Om stressfracturen te vermijden, is het belangrijk om geleidelijk te trainen, voldoende rust te nemen tussen de trainingen en goede schoenen te dragen die schokken absorberen. Als de pijn aanhoudt, is het raadzaam om een fysiotherapie in Enschede te raadplegen voor verder advies en behandeling.

Over Pro Health


Op ProHealth.nl vind je een schat aan informatie en advies over het leiden van een gezond leven. Van sport en voeding tot medische kwesties en algemene gezondheid, deze website biedt alles wat je nodig hebt om je welzijn te bevorderen.

Ook goed om te lezen: