Gluten overgevoeligheid staat onder zeer sterke belangstelling. Meer en meer mensen bellen op en klagen over hun darmen. Kijk op de etiketten in de supermarkten en u zult u in heel veel producten tarwe of tarwezetmeel tegenkomen. Het is een veel gebruikt en goedkoop vulmiddel. Helaas bevat alle tarwe gluten en meer en meer mensen kunnen die gluten niet goed meer verwerken. Ook reageren meer en meer mensen op de proteïnen (eiwitten) van de granen.
Vaak uit een reactie op gluten zich in: onregelmatige stoelgang, een sterke aandrang om direct naar toilet te moeten; stinkende, breiige ontlasting. Dan weer een dag normaal. In erstige gevallen vaak tot 4 á 8 keer per dag naar toilet. Vaak zie je een relatie naar hoofdpijn-migraine en/of huidproblemen. Uiteindelijk kan de darmwand geirriteerd of ontstoken raken. Indien dit zichtbaar is aan de darmvlokken mbv van een bioptie kan men spreken van een coeliakie.
Testen op een gluten overgevoeligheid kan op diverse manieren:
- sIgA anti-gliadine in faeces
- sIgA anti-gliadine in faeces
- sIgA weefsel transglutaminase in faeces
In bloed via:
- Tissue transglutaminase in serum
- Anti-gliadines in bloed (serum)
- Bioptie van darmvlokken
Faeces onderzoek staat ter discussie, ondanks het feit dat zeer goede resultaten geboekt worden met deze analysetechniek. Door de nieuwe analyse wordt op dit moment een combinatie van analyses als zeer betrouwbaar gezien.
De Tissue transglutaminase IgA, met als controle de IgA totaal, en de High sensitive test op alfa 20 IgG. Insturen van 1 buis bloed is voldoende. Analyse is op serum en transport is niet kritisch.
Ter ondersteuning van de diagnose zijn deze parameters als routine analyse opgenomen in ons onderzoekspakket. Veelbelovende screeningsparameters voor het aantonen van een glutenenteropathie, gluten overgevoeligheid