“Ik zat al maanden thuis en staarde naar die muur. De gedachte aan werken voelde als het beklimmen van de Mount Everest.” Zo beschrijft Linda (42) haar ervaring met langdurige uitval. En ze is niet de enige. Jaarlijks zitten duizenden mensen in hetzelfde schuitje. Maar hoe vind je je weg terug?
De eerste stap is meestal de zwaarste
Laten we eerlijk zijn: werken na ziekte is in de meeste gevallen niet zomaar een kwestie van even de knop omzetten. Je lichaam en geest hebben tijd nodig gehad om te herstellen, en nu moet je weer in het werkritme komen. Dat is net zo logisch als na een lange vakantie – maar dan iets intenser.
Begin klein, denk groot
Veel mensen willen na een periode van langdurig uitval meteen weer volledig aan de bak. Dat is begrijpelijk, maar is vaak echter niet de beste aanpak. Om meteen weer op je oude niveau te willen presteren kan wellicht te hoog gegrepen zijn en de kans op terugval groter maken.
Maar door juist klein te beginnen, bijvoorbeeld met slechts een paar uur per dag, geef je jezelf de kans om rustig je belastbaarheid op te bouwen. Het lijkt misschien weinig, maar deze kleine stappen zijn wat een stevig fundament vormen voor zowel een succesvolle als duurzame terugkeer naar werk.
Jouw comeback, op jouw tempo
Het gekke is: we vergelijken onszelf altijd met anderen. “Die buurvrouw was na drie maanden weer volledig aan het werk!” Maar jouw herstel is die van jou.
Sommigen rennen een marathon, anderen wandelen dezelfde afstand. Het eindpunt is hetzelfde, de weg ernaartoe verschilt. De waarheid is dat jouw tempo precies goed is, zolang het voor jou werkt. Het heeft geen zin om jezelf op te jagen of te meten aan iemand anders’ standaard.
Praktische tips die werken
- Maak een ochtendroutine
Begin een paar weken voor je eerste werkdag met een vast ritme. Gewoon, opstaan als je straks ook zou opstaan. Je biologische klok alvast op werkstand zetten.
- Praat met collega’s
Veel mensen zijn bang voor de eerste werkdag. Een kop koffie met een fijne collega vooraf kan wonderen doen. Je bent geen buitenstaander, je bent maakt net zo goed deel uit van het team.
- Gebruik je ervaring
Je bent niet dezelfde persoon als voor je uitval. Dat is oké. Vaak kom je sterker terug, met meer inzicht in wat je wel en niet wilt.
Je grenzen zijn je kompas
Het moeilijkste voor veel mensen? ‘Nee’ zeggen. Graag willen we ons van onze beste kant laten zien; we willen ons zo graag bewijzen dat we het nog kunnen, dat we onszelf voorbij lopen.
Het tegenovergestelde is echter waar: Je grenzen aangeven is geen zwakte, dit is een belangrijk stukje professionele volwassenheid.
De onzichtbare rugzak
Sommige dagen voel je je topfit, andere dagen sjouw je een onzichtbare rugzak met zorgen mee. Dat hoort erbij. Wees daarom eerlijk, zowel tegen jezelf als je leidinggevende. Open communicatie voorkomt dat je weer in oude valkuilen stapt.
Nieuwe kansen, nieuwe start
Soms betekent terugkeren ook: ontdekken dat je oude functie niet meer past. Dat is geen falen, maar een kans om een nieuwe weg in te slaan. Veel mensen vinden na hun herstel werk dat beter bij hen past dan ooit tevoren.
Een helpende hand
Je hoeft deze weg niet alleen te bewandelen. Er zijn werkgevers gespecialiseerd in Sociaal Ondernemen – het begeleiden van mensen naar passend werk, met oog voor de specifieke situatie en mogelijkheden.Ben jij klaar om de eerste stap te zetten? IBN helpt je graag op weg naar een nieuwe start. Met persoonlijke begeleiding en concrete mogelijkheden voor werk dat bij je past. Ontdek wat zij voor jou kunnen betekenen op https://www.ibn.nl/. Omdat jouw comeback een succes verdient te zijn!